EDUKACJA PROZDROWOTNA

 

ffluorryz2017


Działania szkoły w ramach realizacji projektu „Szkoła Promująca Zdrowie” POBIERZ

Skład Zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2017/2017 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2017/2018 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2016/2017 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2015/2016 POBIERZ

Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży POBIERZ

Zdrowy styl życia - prezentacja POBIERZ

SP9 Szkołą Promującą Zdrowie - prezentacja POBIERZ

Poradnik dla rodziców dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych POBIERZ

Zasady żywienia POBIERZ

Broszura dla rodziców "Zachowaj równowagę" POBIERZ

Poradnik dla rodziców POBIERZ

http://www.aktywniepozdrowie.pl

http://ankieta.aktywniepozdrowie.pl/index.php

http://szkolanawidelcu.pl/rodzice/jak-zachecic-dziecko-do-zdrowego-jedzenia

http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

http://www.zachowajrownowage.pl/kategoria/dla-rodzicow

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/zdrowe-posilki-do-szkoly-dla-twojego-dziecka,146967.html

http://www.szkolazywienia.inspirander.pl/dziecko/przedszkolak_uczen.html

JAK DZIAŁAJĄ NASZE PŁUCA?

Ciało ludzkie to niezwykła plątanina układów, gdzie na nieprawidłowościach w funkcjonowaniu jednego narządu, cierpi cały organizm. Jak ważne jest prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego oraz jakie procesy sprawiają, że gazy - tlen oraz dwutlenek węgla, są efektywnie transportowane po naszym organizmie dowiedzieli się podczas ostatnich (8 lutego) zajęć biologii uczniowie klas siódmych.  W ramach lekcji związanej z wymianą gazową wykonali oni trójwymiarowy model płuc, obrazujący mechanizm wdechu i wydechu napędzany pracą mięśni międzyżebrowych oraz pracą przepony.


Opracowała: M.Psikus

 

FOTO JAK DZIAŁAJĄ NASZE PŁUCA?

PROFILAKTYKA CHORÓB UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO

Czy zdajesz sobie sprawę, że w naszym organizmie działa armia codziennie tocząca bój z bezwzględnymi zabójcami - wirusami, bakteriami, komórkami nowotworowymi? Układ odpornościowy naszego organizmu to niezwykle skomplikowana maszyneria zbudowana z wielu rodzaju komórek - granulocytów, makrofagów, limfocytów. Co stanie się, gdy dojdzie do jej uszkodzenia? Jakie będą tego konsekwencje? Czy mogę obronić się przed chorobami układu odpornościowego? Przed tymi pytaniami stanęli ostatnio nasi siódmoklasiści, tworząc podczas zajęć biologii modele ulotek informacyjnych na temat chorób układu odpornościowego. Uczniowie w ten sposób pogłębili swoją wiedzę z zakresu alergii, chorób reumatoidalnych, ubytku odporności wywołanego wirusem HIV, chorób autoimmunologicznym, między innymi SM.


Opracowała: M.Psikus

 

FOTO PROFILAKTYKA CHORÓB UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO

DLACZEGO WARTO JEŚĆ ZIELONE WARZYWA I OWOCE?

Nadszedł czas na "zielony zawrót głowy". Uczniowie przyszli dziś ubrani na zielono, aby podkreślić znaczenie tego koloru owoców i warzyw w codziennej diecie. Zielone owoce i warzywa zawdzięczają swój kolor – chlorofilowi. Jest to substancja o wielu dobroczynnych właściwościach. Składnik ten określa się „krwią dla roślin”, ponieważ swoją budową przypomina hemoglobinę. Ma on korzystny wpływ na nasz organizm – działa odtruwająco, reguluje trawienie, normalizuje ciśnienie, zwiększa krzepliwość krwi i wzmacnia odporność. Zielone warzywa doskonale odświeżają oddech, mają działanie przeciwnowotworowe oraz odmładzające, wspomagają wątrobę, a także łagodzą stany zapalne.

Chlorofil (zielony barwnik) stymuluje wzrost erytrocytów, dlatego powinien znaleźć się w diecie chorych na anemię. Regularne jedzenie zielonych warzyw i owoców chroni przed nowotworami, otyłością i cukrzycą. Warto jeść szczególnie zielone owoce i warzywa niepoddane obróbce termicznej – surowe, w postaci soków.                      

Opracowała: M. Młoda

 

FOTO DLACZEGO WARTO JEŚĆ ZIELONE WARZYWA I OWOCE?

NUMER ALARMOWY 112 ZNAMY!

W naszej szkole ogromny nacisk kładziemy na edukację dzieci w zakresie bezpieczeństwa. Na początku każdego roku szkolnego dzieci z klas pierwszych poznają drogę do szkoły, znaki drogowe, uczą się korzystać z przejścia dla pieszych oraz przyswajają zasady zachowania w pobliżu ulic. Pozostali uczniowie z pomocą nauczycieli i zapraszanych gości utrwalają znane im zasady ruchu drogowego. W związku z tym dzieci z klas I - III uczestniczyły w bardzo pouczającym spotkaniu z Policjantami z Komendy Powiatowej Policji w Ostrowie Wielkopolskim - panią st. sierżant Patrycją Lichtarowicz oraz panem nadkomisarzem Krzysztofem Kulą. Celem pogadanek przeprowadzonych wśród najmłodszych uczniów naszej szkoły było przekazanie informacji o wygaszaniu dotychczasowych numerów alarmowych. Już niebawem jedynym numerem alarmowym będzie znany dzieciom numer 112. Przy tej okazji uczniowie utrwalili sobie zasady wzywania pomocy oraz ustalili jakie informacje należy przekazać wzywając pomoc. Dzieci czynnie uczestniczyły w spotkaniu, dzieliły się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami oraz zadawały bardzo dużo pytań. Dzięki takim spotkaniom policjant będzie kojarzył się dzieciom, jako osoba, której nie należy się bać i do której zawsze i w każdej sytuacji można zwrócić się o pomoc. W starszych klasach takie rozmowy przeprowadzają z dziećmi nauczyciele.

Opracowała: W. Oscenda

 

ROZTAŃCZONA LEKKA ŚRODA

W II okresie tego roku szkolnego wracamy do tradycji kolorowych śród bez mundurka. Dziś w szkole zapanował kolorowy, radosny nastrój nie tylko dlatego, że uczniowie mogli pokazać swoje ulubione stroje, ale również dlatego, że w trakcie przerw z głośników popłynęła muzyka, a w małej sali gimnastycznej chętni uczniowie mogli trenować zumbę, którą poprowadziła pani Katarzyna Śliwińska wraz ze swoimi uczniami.

Opracowała: J. Rossowska

SZKOLNY KONKURS EKOLOGICZNY

W dniu 10 stycznia 2019 r. 25 uczniów z klas szóstych wzięło udział w Szkolnym Konkursie Ekologicznym. Celem tego konkursu było wyłonienie trzech reprezentantów szkoły, którzy wezmą udział w Międzyszkolnym Konkursie Ekologicznym o Tytuł Najlepszego Ekomyśliciela. Jego organizatorem jest Szkoła Podstawowa nr 7 w Ostrowie Wielkopolskim. Uczestnikom etapu szkolnego powodzenia życzyła wicedyrektor SP9 Pani Maria Gryczka. Szóstoklasiści odpowiadali na pytania przy pomocy pilotów, dzięki czemu wyniki konkursu poznali od razu. Na I miejscu znalazła się Olga Uciechowska z kl.6e, drugie zajął Feliks Mielcarek z kl.6d, natomiast na trzecim, zdobywając taką samą ilość punktów, uplasowali się: Martyna Szulc z kl. 6a i Mateusz Smardz z kl. 6c. I to między nimi odbyła się dogrywka. Ostatecznie do etapu międzyszkolnego przeszedł Mateusz Smardz z kl.6c. Wszystkim uczestnikom gratulujemy dużej wiedzy ekologicznej i trzymamy kciuki za powodzenie „naszej trójki” w SP7. 

                                                                                    Opracowała E. Skupińska

 

FOTO SZKOLNY KONKURS EKOLOGICZNY

RAJD ZIMOWY

 Ferie rozpoczęły się prawdziwie zimową pogodą. Wiatr, wiejąc z olbrzymią prędkością, zmieniał wygląd nieba. Jego błękit i wyglądające zza chmur Słońce, raz po raz przesłaniały ciężkie, ciemne chmury, z których sypała się krupa i delikatne płatki śniegu. Było przenikliwie zimno. Czy taka aura mogła powstrzymać małych turystów od spacerowania? Z pewnością nie! W dniu 14.01.2019 r. stawili się na miejscu zbiórki, wszyscy odpowiednio ubrani i w doskonałych humorach.

Grupa dotarła autobusem MZK na ulicę Witosa, skąd powędrowała w okolice Bractwa Kurkowego i nowego przedszkola „Calineczka”. Idąc w kierunku ul. Kujawskiej, dzieci zwróciły uwagę na nasyp, biegnący wzdłuż ulicy i wymurowane w nim co kilka metrów wejścia. Z pewnością trzeba będzie wyjaśnić, co to za budowla. Wędrując między blokami nowego osiedla, grupa dotarła do kościoła Miłosierdzia Bożego, w którym podziwiała piękną szopkę bożonarodzeniową. Na przyległym cmentarzu dzieci odszukały groby poległych w Powstaniu Wielkopolskim. Nazwiskiem pierwszego powstańca Jana Mertki nazwano ulicę na naszym osiedlu. Autobus MZK zabrał rajdowców z ul. Limanowskiego i dowiózł w okolice naszej szkoły, skąd trochę już zmarznięci dotarli do punktu zbiórki, kończąc rajd.

                                                                                                           Opracowała E. Skupińska

 

FOTO RAJD ZIMOWY

ZDROWE ŚNIADANIE W CIEPŁYCH KOLORACH

Styczeń jest kolejnym miesiącem, w którym przypominamy o zasadach zdrowego i higienicznego spożywania posiłków. Tylko dzięki właściwej edukacji zdrowotnej dzieci i rodziców można efektywnie korygować ewentualne błędy w sposobie odżywiania. Wspólne śniadanie w klasach I-III stworzyło kolejny raz możliwość rozmowy kierowanej, zainicjowanej przez nauczycieli na temat spożywania posiłków bogatych w wartości odżywcze oraz celowości włączenia do codziennego jadłospisu owoców i warzyw pełnych witamin. Dzieci przyniosły do szkoły żółte warzywa i owoce, stanowiące niezwykły dodatek do swojego drugiego śniadania. Były to między innymi: banany, papryka, pomidory, cytryny, grejpfruty. Te krótkie, cykliczne zajęcia kulinarne to nie tylko wspaniała zabawa, ale również szansa na integrację grupy, zwiększenie świadomości i utrwalenie zasad zdrowego odżywiania oraz roli śniadania w diecie każdego człowieka. Nie należy zapominać o tym, iż dzięki kolorowym kanapkom i zdrowym przekąskom dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej koncentrują sią na wykonywanych zadaniach. Ważne jest, by nie tylko spożywać zdrową żywność, ale również jeść posiłki o stałych porach, bez pośpiechu. Warto pamiętać, aby nasze śniadanie było bogate w warzywa i owoce oraz nabiał i ciemne, pełnowartościowe pieczywo. Zamiast gazowanych napojów lepiej pić wodę, bądź soki owocowe i warzywne. Reasumując, nasze comiesięczne działania mają na celu propagowanie zasad zdrowego żywienia, wdrażanie do zachowywania nawyków zdrowego sposobu życia, jak również skuteczne przeciwdziałanie niedożywieniu w Polsce. Dbajmy o zdrowe nawyki żywieniowe i nie zapominajmy o najważniejszym posiłku w ciągu dnia, jakim jest śniadanie, szczególnie podczas ferii zimowych. Wracajmy do szkoły zdrowi i pełni energii.

Opracowała: M. Banasiak

 

FOTO ZDROWE ŚNIADANIE W CIEPŁYCH KOLORACH

ZAJĘCIA KULINARNE

Wśród wielu zajęć prowadzonych w naszej szkole jest również kółko kulinarne. Jako Szkoła Promująca Zdrowie kładziemy duży nacisk na aktywne spędzanie wolnego czasu i zdrowe odżywianie. Spotkania odbywają się co drugi tydzień i mają charakter praktyczno-teoretyczny, uczestniczą w nich dzieci z klas IV. Na warsztatach realizowane są m.in. zagadnienia dotyczące tematyki kulinarnej, planowania i wykonania różnych potraw. Właśnie ta część zajęć cieszy się największą popularnością. Dzieci poznają zasady przyrządzania różnych potraw oraz zasady prawidłowego żywienia.

Samodzielnie przyrządzają sałatki, surówki, pyszne desery, koktajle oraz oczywiście mierzą się z wypiekami, (pierniki, ciasteczka owsiane i ryżowe, rogaliki maślane). Rodzaj wykonywanych potraw jest częściowo uzależniony od warunków lokalowych szkoły. Przy wypiekach korzystamy z gościnności i życzliwości wspaniałych pań kucharek, które zawsze chętnie nam pomagają. Na dotychczasowych zajęciach dzieci przystąpiły do pieczenia bardzo zdrowych i smacznych ciasteczek owsianych oraz obowiązkowo przed świętami – pierników. Oprócz wypieków przygotowały sałatkę warzywną  oraz bardzo zdrowe i pożywne pasty do pieczywa. Uczyły się korzystać z przepisów, samodzielnie łączyły podane składniki, ugniatały ciasto i formowały ciasteczka. Przy okazji wykonania potraw zwrócono uwagę na duże znaczenie produktów zbożowych i warzywnych w naszej codziennej diecie.

Uczniowie poprzez te zajęcia usprawniają swoje zdolności manualnie (krojenie, obieranie, ugniatanie, mieszanie, smarowanie) oraz nabywają umiejętność korzystania z przepisów. Przyrządzanie potraw sprawia im wiele przyjemności i jest wspaniałą zabawą. Jest to typ zajęć bardzo lubiany przez dzieci, które uwielbiają wspólne przygotowywanie potraw, a jeszcze bardziej ich konsumpcję oraz możliwość pochwalenia się przed bliskimi samodzielnie wykonanymi smakołykami. Umiejętności tu zdobyte na pewno będą wykorzystywane w życiu codziennym. Zajęcia te są wspaniałą formą spędzania wolnego czasu i będą, zgodnie z sugestiami dzieci na pewno kontynuowane.


Opracowała: M. Grobelna

 

FOTO ZAJĘCIA KULINARNE

OWOCOWE ODWIEDZINY NA DRUGIE ŚNIADANIE

17 grudnia uczniowie klas I-III przyrządzali sałatkę owocową - smaczną i zdrową, z nutką świątecznej aury z dodatkiem pachnących bakalii. Tego dnia dzieci oraz ich nauczyciele poczuli bożonarodzeniowy nastrój. Głównymi bohaterami uczty były takie owoce, jak: jabłko, gruszka, mandarynka, banan, pomarańcza, kiwi, borówki, maliny i wiele innych. W tę niezapomnianą przygodę włączyli się również rodzice, poproszeni o pomoc w przygotowaniu produktów i potrzebnych akcesoriów do wykonania zdrowego posiłku.

Przygotowując się do zdrowego śniadanka przypomniano dzieciom zasady zdrowego odżywiania, omówiono rolę śniadania w codziennej diecie każdego człowieka, zwłaszcza dziecka w okresie wzmożonego rozwoju fizycznego i intelektualnego. Dziecko, które nie spożywa śniadania jest niewątpliwie narażone na stres, zły nastrój oraz różnego rodzaju choroby, związane z niedoborem witamin i składników mineralnych. Jak co miesiąc dzieci zostały uświadomione, iż brak drugiego śniadania w postaci dobrze zbilansowanego posiłku może powodować u nich senność, rozdrażnienie, trudności w skupieniu uwagi na lekcji, a także zaburzenia emocjonalno-społeczne, przejawiające się nierzadko niestosownymi zachowaniami wśród rówieśników.

Wspólne przygotowanie i spożywanie owocowej sałatki udoskonaliło współdziałanie w grupie oraz utrwaliło pozytywne relacje w klasie. Dodanie do kolorowego dania pachnących bakalii oraz suszonych owoców wprowadziło nas w świąteczny czas, który lada chwila nadejdzie.

Opracowała: M. Banasiak

 

FOTO OWOCOWE ODWIEDZINY NA DRUGIE ŚNIADANIE

 


stowarzyszenie
 szkola 2 0 talenty pasja bezpieczny internet

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!