EDUKACJA PROZDROWOTNA

 

ffluorryz2017


Działania szkoły w ramach realizacji projektu „Szkoła Promująca Zdrowie” POBIERZ

Skład Zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2017/2017 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2017/2018 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2016/2017 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2015/2016 POBIERZ

Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży POBIERZ

Zdrowy styl życia - prezentacja POBIERZ

SP9 Szkołą Promującą Zdrowie - prezentacja POBIERZ

Poradnik dla rodziców dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych POBIERZ

Zasady żywienia POBIERZ

Broszura dla rodziców "Zachowaj równowagę" POBIERZ

Poradnik dla rodziców POBIERZ

http://www.aktywniepozdrowie.pl

http://ankieta.aktywniepozdrowie.pl/index.php

http://szkolanawidelcu.pl/rodzice/jak-zachecic-dziecko-do-zdrowego-jedzenia

http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

http://www.zachowajrownowage.pl/kategoria/dla-rodzicow

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/zdrowe-posilki-do-szkoly-dla-twojego-dziecka,146967.html

http://www.szkolazywienia.inspirander.pl/dziecko/przedszkolak_uczen.html

"JESIENNE KRAJOBRAZY" - RAJD DO NOWEJ KRĘPY

     W dniu 25 listopada 2017 r. grupa uczniów z klasy 5a i 6b wybrała się na kolejny rajd SKKT. Pogoda była wymarzona na spacerowanie: niebo bezchmurne i ciepło, jak na tę porę roku. Tym razem młodzi turyści udali się do Nowej Krępy – dzielnicy naszego miasta, aby obserwować jesienne krajobrazy. Najpierw zauważyli na wielu krzewach pąki, które powinny wskazywać na nadchodzącą wiosnę, a nie jesień. W tym roku temperatura płata nam figle, co wpływa na świat roślin. Ale kolejne oznaki były już typowe dla jesieni: pozbawione liści drzewa, kobierce z opadłych liści zaścielające las, klucze ptaków, zapach butwiejących roślin. Wędrując lasem dzieci dojrzały ślady działalności człowieka – nowy wiadukt nad oddaną niedawno do użytku obwodnicą Ostrowa, przejście dla zwierząt leśnych pod szosą, pozostałości po poligonie wojskowym w postaci starych strzelnic, zniszczony tor przeszkód dla rowerów. Uwagę przykuły przewrócone w lesie drzewa – efekt szalejących nad naszym regionem silnych wiatrów. Tradycyjnie pod koniec wyprawy wszyscy wzięli udział w konkursie krajoznawczym. A kolejny rajd już wkrótce.

                                                                                                     Opracowała E. Skupińska

 

FOTO "JESIENNE KRAJOBRAZY" - RAJD DO NOWEJ KRĘPY

WARSZTATY KULINARNE „JEDZ I ŻYJ ZDROWIEJ”

      Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o właściwym rozwoju i zachowaniu przez nas dobrego stanu zdrowia. Zdrowa i zbilansowana dieta to nie tylko wymysł, ale styl życia wielu ludzi. O rozwijanie „dobrych” nawyków żywieniowych zadbali także uczniowie ostrowskiej dziewiątki. Pizzerinki i spajderinki z mąki graham, makaron pełnoziarnisty z warzywami, ciastka owsiane ze słonecznikiem i żurawiną, to tylko niektóre ze zdrowych propozycji warsztatów kulinarnych,  poprowadzonych przez  panią Agnieszkę Gawarecką z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim.
      W ramach projektu "Jedz i żyj zdrowiej" młodzi adepci sztuki kulinarnej, od swoich starszych kolegów - specjalistów w dziedzinie kulinariów, dowiedzieli się, że zdrowe jedzenie nie musi być niesmaczne. Dzieci poznały sposoby przygotowania jednocześnie smacznych, zdrowych i zbilansowanych posiłków. W kilkuosobowych grupach mali kucharze z klasy 4e  kroili warzywa potrzebne do przygotowania spaghetti, ochoczo zagniatali makaron z mąki razowej, formowali ciasteczka owsiane pełne naturalnych dodatków. Okazało się, że największą frajdę sprawiło dzieciom smażenie pancake’ów i komponowanie kolorowych deserów - fit z nasion chia, owoców i płatków pełnoziarnistych. Kuszące zapachy piekących się specjałów nie ułatwiały zadania zapracowanym czwartoklasistom i ich opiekunom. Po pracy nadszedł długo wyczekiwany czas degustacji, własnoręcznie przygotowanych potraw, które swoim wyglądem wzmagały apetyt i zachęcały do jedzenia.
    Wszyscy zobowiązali się, że przygotują wybrane dania dla najbliższych. Z cała pewnością tego dnia nie  brakowało dzieciom witamin  i wielu smakowych wrażeń, których dostarczył im udział w warsztatach.  Projekt realizowany jest przez Stowarzyszenie „Ludzie dla ludzi”, ze wsparciem finansowym Urzędu Miasta. 

Opracowała: A. Pietrzak

 

FOTO WARSZTATY KULINARNE „JEDZ I ŻYJ ZDROWIEJ”

SPOTKANIE ZE SMOGIEM

     Jakość powietrza ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Oddychamy od chwili urodzin. Jest to podstawowa potrzeba nie tylko każdego z nas, ale również wszystkich organizmów żywych.  Jakim zatem powietrzem oddychają Ostrowianie i jaki ma to na nich wpływ? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć uczniowie klas II i III podczas  spotkania w dniu 22 listopada w Ostrowskim Centrum Kultury  z panią prezydent Ostrowa Wielkopolskiego Beatą Klimek.

     Pani prezydent  przypomniała wszystkim o tym, jak ważne dla naszego zdrowia  jest nieskażone środowisko np. czyste powietrze.  Dzieci obiecały, że będą dbały o środowisko segregując śmieci na: szkło, papier, metal i plastik. Przyrzekły aktywne uczestniczyć w akcjach dotyczących ekologii w tym ''Sprzątnie Świata'' i „Sadzenie drzew” oraz zbierać baterie i oddawać  je do specjalnych pojemników czy miejsc do tego celu przeznaczonych. Pani prezydent zwróciła również uwagę na pojawienie się w okresie jesienno-zimowym smogu, który powstaje w wyniku palenia w piecach np. opon, starych mebli czy  śmieci.  Największe zagrożenie dla zdrowia stanowi tzw. niska emisja, za którą odpowiadają stare piece. Podczas spotkania  zostały również utrwalone takie pojęcia jak: ekologia, recykling, utylizacja, surowce wtórne, segregacja. Prezydent wspólnie z dziećmi ustaliła: „My się smogu nie boimy! Wszyscy ze smogiem walczymy!          

     Po spotkaniu dzieci wzięły udział w przedstawieniu pt. :”Baron Smog”, podczas którego aktorzy przybliżyli tematykę postaw proekologicznych. Scenografia i muzyka także odzwierciedlały ekologiczne zagadnienia. Podczas spektaklu wybrane dzieci miały okazję pokazać, jak wspaniale potrafią segregować surowce na cztery kategorie.  Na pewno będziemy pamiętać, że  środowisko jest naszym domem. Powinniśmy więc o nie dbać, ponieważ jesteśmy za nie odpowiedzialni. Chcemy, a przynajmniej powinniśmy żyć z naszym otoczeniem w symbiozie. Nigdy go nie zaśmiecajmy i nie niszczmy, aby również przyszłe pokolenia mogły się z niego cieszyć.

                                                                                        Opracowała: B. Czekalska

 

FOTO SPOTKANIE ZE SMOGIEM

OGÓLNOPOLSKI KONKURS WIEDZY NA TEMAT ZDROWIA I JEGO OCHRONY MEDITEST

   Uczniowie klas 4 - 6 już od 2011 roku biorą udział w kolejnych edycjach Ogólnopolskiego Konkursu Meditest. Celem konkursu jest promowanie wśród dzieci zdrowego trybu życia, pogłębienie znajomości budowy i funkcjonowania własnego organizmu, zwiększenie świadomości na temat zagrożeń dla zdrowia i życia ludzkiego oraz postępowania w nagłych wypadkach. Zagadnienia te są nam bliskie, zwłaszcza, że obecnie staramy się o uzyskanie ogólnopolskiego certyfikatu „Szkoły Promującej Zdrowie”. W tym roku szkolnym, pod opieką nauczycieli przyrody, 127 uczniów przygotowało się do udziału w konkursie. Dzieci rozwiązywały testy z lat ubiegłych, miały możliwość konsultacji z nauczycielami trudniejszych terminów medycznych oraz wzięły udział w spotkaniu z panią pielęgniarką, na którym została usystematyzowana ich wiedza na temat zdrowia. Konkurs został przeprowadzony w dniu 17 listopada 2017 r. Dyrektor szkoły pani Justyna Uciechowska przywitała uczestników, życząc im wysokich wyników. Test składał się z 30 pytań, w którym zapytano uczniów m.in. o wskazanie produktów zawierających dużo białka, o palenie bierne, długość ciąży czy też datę Światowego Dnia Mycia Rąk.

     Na wyniki konkursu musimy poczekać do stycznia 2018 r.

Opracowała: E. Skupińska

 

FOTO OGÓLNOPOLSKI KONKURS WIEDZY NA TEMAT ZDROWIA I JEGO OCHRONY MEDITEST

XI MIĘDZYSZKOLNY KONKURS EKOLOGICZNY

      W dniu 14. listopada 2017 r. w Ostrowskim Centrum Kultury spotkali się uczniowie szkół podstawowych i dzieci z ostrowskich przedszkoli na podsumowaniu Miejskiego Konkursu Ekologicznego, w którym od 11 lat bierze udział nasza szkoła. W tym roku konkurs odbywał się pod hasłem „Odpadów segregowanie – lepsze niż spalanie”. Zadaniem uczniów było wykonanie prac plastycznych, nawiązujących do tematyki konkursu: klasy I – III w dowolnej technice malarskiej,  klasy IV – VI w formie znaczka pocztowego, wykonanego technikami graficznymi. Najlepsi mali plastycy zostali zaproszeni na uroczyste rozstrzygnięcie konkursu.

     Prezydent miasta Ostrowa Wielkopolskiego pani Beata Klimek, która objęła honorowym patronatem konkurs, podziękowała wszystkim za zaangażowanie w ochronę środowiska przyrodniczego naszego miasta i pięknie wykonane prace. Następnie, przed wypełnioną po brzegi widownią, mieli okazję zaprezentować swoje talenty muzyczne liczni wykonawcy. Ale najważniejszym punktem uroczystości było wręczenie pięknych nagród. Wśród laureatów znalazły się dwie uczennice Dziewiątki: Maria Ziółkowska z kl. 3d (opiekun: Wioleta Oscenda), która zajęła I miejsce w kategorii klas I – III i Zofia Chojnacka z kl. 4c (opiekun: Elżbieta Skupińska), która uplasowała się na III miejscu w kategorii klas IV – VI. Organizatorzy konkursu – Miejski Zakład Oczyszczania w Ostrowie Wielkopolskim nie zapomniał o pozostałych finalistach. Każdy wyszedł z konkursu z ekologiczną torbą i upominkami. Gratulujemy nagrodzonym i zachęcamy wszystkich do udziału w kolejnych konkursach.

 
                                                                                                 Opracowała: E. Skupińska

 

FOTO XI MIĘDZYSZKOLNY KONKURS EKOLOGICZNY

PORANNA GIMNASTYKA GWARANCJĄ ZDROWIA

     W ramach programu Szkoła Promująca Zdrowie, wychowankowi świetlicy szkolnej uczestniczą w zajęciach z cyklu „Poranna gimnastyka w świetlicy”. Wychowawcy przygotowują szereg statystycznych ćwiczeń fizycznych, mających na celu rozbudzić organizm i poprawić kondycję fizyczną dzieci, a także zachęcić uczniów do aktywności fizycznej. Zadaniem zabaw porannych jest wprowadzenie radosnego nastroju i dobrego samopoczucia, zaspokajanie naturalnej potrzeby ruchu oraz rozwijanie sprawności ruchowej.

     Zajęcia cieszą się dużym zainteresowaniem i co najważniejsze sprawiają dzieciom wiele radości. W ten sposób dzieci ze świetlicy wcielają w życie popularne hasło: „W zdrowym ciele zdrowy duch”.

Opracowała: M. Wróblewska

 

FOTO PORANNA GIMNASTYKA GWARANCJĄ ZDROWIA

WITAMINOWY WTOREK

   Za nami pierwszy "Kolorowy Wtorek Witaminowy". Tematem przewodnim w tym dniu był kolor pomarańczowy. Uczniowie i nauczyciele promowowali zdrowe nawyki żywieniowe przynosząc na drugie śniadanie pomarańczowe owoce i warzywa. Wielu uczniów i nauczycieli w tym dniu poddało się też modzie na kolor pomarańczowy. 

     Celem akcji jest zachęcanie naszych uczniów do sięgania po zdrowe przekąski. Chcemy też przypominać uczniom, że warzywa i owoce dostarczają wiele składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zwrócić uwagę, że warzywa i owoce dostarczają składników, których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać ani magazynować. Okazuje się więc, że dieta pozbawiona tych produktów jest niepełnowartościowa. U dzieci w okresie wzrostu i rozwoju zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki odżywcze jest tym bardziej zwiększone. Dlatego też każdego dnia warto wyposażyć dziecko w zdrową przekąskę do szkoły. Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji z pierwszego "Kolorowego Wtorku Witaminowego". Inicjatywa realizowana jest przez Zespół ds. Promocji Zdrowia oraz Szkolny Samorząd Uczniowski.

Opracował: M. Berkowski

 

FOTO WITAMINOWY WTOREK

WARSZTATY REDAKCYJNE W RAMACH PROJEKTU EDUKACYJNEGO "JEDZ I ŻYJ ZDROWO"

   Nieprawidłowe nawyki żywieniowe połączone z brakiem ruchu to problem, z jakim przyszło się nam borykać w XXI wieku. Dotyczy on nie tylko dorosłych, ale niestety także dzieci i młodzieży. Jego konsekwencje dostrzegalne są w różnych aspektach życia. Cierpi  nasze ciało i zdrowie, jak również umysł, kontakty społeczne, pewność siebie czy samoocena. Polskie szkoły realizują wiele projektów edukacyjnych, których celem jest uświadamianie uczniów w zakresie zdrowego odżywiania i prowadzenia aktywnego stylu życia. Niestety, z obserwacji wynika, iż nadal istnieje zapotrzebowanie na tego typu działalność, zwłaszcza, jeśli angażuje on dzieci do samodzielnego myślenia, wyciągania wniosków i tworzenia. Elementem takiego właśnie projektu pod nazwą "Jedz i żyj zdrowo, były warsztaty redakcyjne dla klas IV-VI w ramach Małej Szkoły Medialnej, które zorganizowały w naszej szkole panie Aleksandra Kędzierska-Cybułka i Katarzyna Kujawska-Meyer, przy wsparciu pani wicedyrektor Marii Gryczki. Spotkania odbyły się dwukrotnie. Miały na celu jeszcze lepsze zrozumienie mechanizmów zdrowego odżywiania i odpowiedniej dawki ruchu, a w konsekwencji stworzenie biuletynu promującego zmianę nawyków. Publikacja trafi do wszystkich uczestników projektu. Dzieci z zaangażowaniem godnym najlepszych dziennikarzy i redaktorów wymyślały hasła i treści tworzonego biuletynu.

     Uczniowie naszej szkoły wykazali też ogromną wiedzę dotyczącą zaktualizowanej piramidy żywienia, w której podstawę stanowi codzienny i systematyczny ruch, najlepiej na świeżym powietrzu oraz spożywanie posiłków głównie na bazie warzyw. Podczas zajęć układano też puzzle w kształcie piramidy żywienia, które w obrazowy sposób pokazały dzieciom, jakie są priorytety zdrowego stylu życia. Mamy nadzieję, że wiadomości zdobyte podczas warsztatów pozwolą na poprawę jakości życia zarówno dzieci, jak i ich rodzin.

Opracowała: K. Kujawska-Meyer

 

FOTO WARSZTATY REDAKCYJNE W RAMACH PROJEKTU EDUKACYJNEGO "JEDZ I ŻYJ ZDROWO"

NA STRAGANIE W DZIEŃ TARGOWY...

     Jesień to pora roku, która potrafi zachwycać bogactwem kolorów i cieszyć różnorodnością darów, jakie daje nam sad, warzywniak, pole lub las. Aby obejrzeć je z bliska, dotknąć, powąchać, a nawet spróbować, najlepiej przejść się na targ lub pobliski zieleniak, co też w październiku uczynili uczniowie klas młodszych z naszej szkoły. Na straganach zobaczyli całą gamę dorodnych warzyw i owoców, które nie kłóciły się, jak w znanym wierszu Juliana Tuwima, a wręcz "uśmiechały" się do naszych uczniów i zapraszały do kupowania. Bardzo miła pani sprzedająca na targu opowiadała dzieciom o wartościach odżywczych i zdrowotnych warzyw i owoców, a także o ich walorach smakowych.

     Wycieczki na stragany bardzo podobały się naszym najmłodszym podopiecznym, gdyż uczą się oni w szkole promującej zdrowie i przywiązują dużą wagę do zdrowego trybu życia.

Opracowała: K. Szkudlarek

 

FOTO NA STRAGANIE W DZIEŃ TARGOWY...

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

     Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania stawia sobie za cel zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się. W tym dniu w sposób szczególny promuje się dobre nawyki żywieniowe, systematyczne spożywanie wartościowych posiłków oraz zwraca się uwagę na konsekwencje złej diety. Obchody Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania stwarzają okazję do podkreślenia ogromnej roli śniadania w diecie dzieci w wieku szkolnym. 

     Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują podczas lekcji, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów oraz wykazują się lepszą sprawnością fizyczną. 

     8 listopada w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania odbył się w naszej szkole poranek dla zdrowia. Uczniowie klas I-III po raz kolejny, w tym roku szkolnym zjedli wraz ze swoimi wychowawcami zdrowe śniadanie, do którego zgromadzili moc śniadaniowych atrakcji, w postaci pomidorów, ogórków, natki pietruszki i sałaty i sporządzili z nich wspaniałe, kolorowe i apetyczne kanapki.

     Przedstawiciele klas trzecich przy wsparciu Pani Beaty Czekalskiej oraz Pani Bożeny Niklewicz przygotowali naszym pierwszakom niespodziankę w postaci kolorowej galaretki posypanej ziarenkami słonecznika. Nie bez powodu wybrano słonecznik, gdyż jest on doskonałym źródłem witaminy E i wszystkich witamin z grupy B. Dzięki czemu wspomaga on funkcjonowanie układu nerwowego. Galaretka natomiast zawiera żelatynę, która wpływa korzystnie na pracę stawów.

     Bardzo ważne jest to, by produkty, z których komponujemy śniadanie miały wysoką jakość i wartość odżywczą. Jedzenie śniadań wpływa korzystnie nie tylko na naukę naszych dzieci, ale również zmniejsza ryzyko nadwagi, ponieważ po zjedzeniu śniadania nie odkłada się tkanka tłuszczowa. Pełnowartościowe śniadanie zapewnia dzieciom energię na cały poranek.

     Pani dyrektor Justyna Uciechowska oraz Pani wicedyrektor Maria Gryczka, które obserwowały przygotowanie wartościowego deseru dla pierwszaków, były pod ogromnym wrażeniem umiejętności kulinarnych naszych małych kucharzy. Kulinarne zadanie trzecioklasistów zostało wykonane dzięki życzliwości Pani Urszuli Pawlak, która zaprosiła dzieci do szkolnej kuchni.

     Działania zrealizowane w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania nie były jedynymi zadaniami dotyczącymi zdrowia w naszej szkole. W ramach działań prozdrowotnych naszej szkoły odbył się apel dla uczniów klas pierwszych pod hasłem "Radosny uśmiech. Radosna przyszłość”. Podczas spotkania zostały poruszone zagadnienia dotyczące zdrowia i higieny jamy ustnej. Apel został przygotowany przez dzieci z klasy III b (wychowawca – Pani Beata Czekalska). Poza tym uczniowie z klas I – III w minionym miesiącu spędzili wiele czasu na świeżym powietrzu. Brali udział w jesiennych spacerach do lasu oraz do parku. W czasie wyjść uczestniczyli w ciekawych grach i zabawach ruchowych. W ramach realizacji programu "Mleko, owoce i warzywa dla uczniów" odbyły się zajęcia na temat diety bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne. Dzieci w każdym tygodniu ze apetytem spożywają w szkole zdrowe przekąski w postaci świeżych owoców, warzyw oraz produktów mlecznych. W naszej szkole nie zabrakło również warsztatów pod tytułem "Wyprawa z kotem Mleczysławem”, w czasie których zwrócono uwagę na ogromną rolę mleka oraz produktów mlecznych w codziennej diecie.

     Obecnie panuje „moda” na zdrowe żywienie. Wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego stylu życia. Nie mniej jednak, jest to nadal ogromne pole do działania. Tego typu działania mają zachęcić dużych i małych, aby przyjrzeli się uważnie, co spożywają? Jak wyglądały posiłki w ciągu ostatniego tygodnia? Czy jadłeś codziennie śniadanie? Czy w Twojej diecie nie zabrakło ważnych składników (np. ryb, owoców, warzyw?) Ile jesz słodyczy? Czy nie masz problemów z odpowiednią wagą ciała?

     Zdrowa dieta jest podstawą do dobrej kondycji i zdrowia. Zadbaj o siebie i swoją dietę już dziś!

„Dzieciaki! Jedzcie zdrowo!”

Opracowała: W. Oscenda

 

FOTO EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

 


stowarzyszenie
 szkola 2 0 talenty pasja bezpieczny internet

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd