EDUKACJA PROZDROWOTNA

 

ffluorryz2017


Działania szkoły w ramach realizacji projektu „Szkoła Promująca Zdrowie” POBIERZ

Skład Zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2017/2017 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2017/2018 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2016/2017 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2015/2016 POBIERZ

Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży POBIERZ

Zdrowy styl życia - prezentacja POBIERZ

SP9 Szkołą Promującą Zdrowie - prezentacja POBIERZ

Poradnik dla rodziców dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych POBIERZ

Zasady żywienia POBIERZ

Broszura dla rodziców "Zachowaj równowagę" POBIERZ

Poradnik dla rodziców POBIERZ

http://www.aktywniepozdrowie.pl

http://ankieta.aktywniepozdrowie.pl/index.php

http://szkolanawidelcu.pl/rodzice/jak-zachecic-dziecko-do-zdrowego-jedzenia

http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

http://www.zachowajrownowage.pl/kategoria/dla-rodzicow

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/zdrowe-posilki-do-szkoly-dla-twojego-dziecka,146967.html

http://www.szkolazywienia.inspirander.pl/dziecko/przedszkolak_uczen.html

PORANNA GIMNASTYKA GWARANCJĄ ZDROWIA

     W ramach programu Szkoła Promująca Zdrowie, wychowankowi świetlicy szkolnej uczestniczą w zajęciach z cyklu „Poranna gimnastyka w świetlicy”. Wychowawcy przygotowują szereg statystycznych ćwiczeń fizycznych, mających na celu rozbudzić organizm i poprawić kondycję fizyczną dzieci, a także zachęcić uczniów do aktywności fizycznej. Zadaniem zabaw porannych jest wprowadzenie radosnego nastroju i dobrego samopoczucia, zaspokajanie naturalnej potrzeby ruchu oraz rozwijanie sprawności ruchowej.

     Zajęcia cieszą się dużym zainteresowaniem i co najważniejsze sprawiają dzieciom wiele radości. W ten sposób dzieci ze świetlicy wcielają w życie popularne hasło: „W zdrowym ciele zdrowy duch”.

Opracowała: M. Wróblewska

 

FOTO PORANNA GIMNASTYKA GWARANCJĄ ZDROWIA

WITAMINOWY WTOREK

   Za nami pierwszy "Kolorowy Wtorek Witaminowy". Tematem przewodnim w tym dniu był kolor pomarańczowy. Uczniowie i nauczyciele promowowali zdrowe nawyki żywieniowe przynosząc na drugie śniadanie pomarańczowe owoce i warzywa. Wielu uczniów i nauczycieli w tym dniu poddało się też modzie na kolor pomarańczowy. 

     Celem akcji jest zachęcanie naszych uczniów do sięgania po zdrowe przekąski. Chcemy też przypominać uczniom, że warzywa i owoce dostarczają wiele składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zwrócić uwagę, że warzywa i owoce dostarczają składników, których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać ani magazynować. Okazuje się więc, że dieta pozbawiona tych produktów jest niepełnowartościowa. U dzieci w okresie wzrostu i rozwoju zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki odżywcze jest tym bardziej zwiększone. Dlatego też każdego dnia warto wyposażyć dziecko w zdrową przekąskę do szkoły. Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji z pierwszego "Kolorowego Wtorku Witaminowego". Inicjatywa realizowana jest przez Zespół ds. Promocji Zdrowia oraz Szkolny Samorząd Uczniowski.

Opracował: M. Berkowski

 

FOTO WITAMINOWY WTOREK

WARSZTATY REDAKCYJNE W RAMACH PROJEKTU EDUKACYJNEGO "JEDZ I ŻYJ ZDROWO"

   Nieprawidłowe nawyki żywieniowe połączone z brakiem ruchu to problem, z jakim przyszło się nam borykać w XXI wieku. Dotyczy on nie tylko dorosłych, ale niestety także dzieci i młodzieży. Jego konsekwencje dostrzegalne są w różnych aspektach życia. Cierpi  nasze ciało i zdrowie, jak również umysł, kontakty społeczne, pewność siebie czy samoocena. Polskie szkoły realizują wiele projektów edukacyjnych, których celem jest uświadamianie uczniów w zakresie zdrowego odżywiania i prowadzenia aktywnego stylu życia. Niestety, z obserwacji wynika, iż nadal istnieje zapotrzebowanie na tego typu działalność, zwłaszcza, jeśli angażuje on dzieci do samodzielnego myślenia, wyciągania wniosków i tworzenia. Elementem takiego właśnie projektu pod nazwą "Jedz i żyj zdrowo, były warsztaty redakcyjne dla klas IV-VI w ramach Małej Szkoły Medialnej, które zorganizowały w naszej szkole panie Aleksandra Kędzierska-Cybułka i Katarzyna Kujawska-Meyer, przy wsparciu pani wicedyrektor Marii Gryczki. Spotkania odbyły się dwukrotnie. Miały na celu jeszcze lepsze zrozumienie mechanizmów zdrowego odżywiania i odpowiedniej dawki ruchu, a w konsekwencji stworzenie biuletynu promującego zmianę nawyków. Publikacja trafi do wszystkich uczestników projektu. Dzieci z zaangażowaniem godnym najlepszych dziennikarzy i redaktorów wymyślały hasła i treści tworzonego biuletynu.

     Uczniowie naszej szkoły wykazali też ogromną wiedzę dotyczącą zaktualizowanej piramidy żywienia, w której podstawę stanowi codzienny i systematyczny ruch, najlepiej na świeżym powietrzu oraz spożywanie posiłków głównie na bazie warzyw. Podczas zajęć układano też puzzle w kształcie piramidy żywienia, które w obrazowy sposób pokazały dzieciom, jakie są priorytety zdrowego stylu życia. Mamy nadzieję, że wiadomości zdobyte podczas warsztatów pozwolą na poprawę jakości życia zarówno dzieci, jak i ich rodzin.

Opracowała: K. Kujawska-Meyer

 

FOTO WARSZTATY REDAKCYJNE W RAMACH PROJEKTU EDUKACYJNEGO "JEDZ I ŻYJ ZDROWO"

NA STRAGANIE W DZIEŃ TARGOWY...

     Jesień to pora roku, która potrafi zachwycać bogactwem kolorów i cieszyć różnorodnością darów, jakie daje nam sad, warzywniak, pole lub las. Aby obejrzeć je z bliska, dotknąć, powąchać, a nawet spróbować, najlepiej przejść się na targ lub pobliski zieleniak, co też w październiku uczynili uczniowie klas młodszych z naszej szkoły. Na straganach zobaczyli całą gamę dorodnych warzyw i owoców, które nie kłóciły się, jak w znanym wierszu Juliana Tuwima, a wręcz "uśmiechały" się do naszych uczniów i zapraszały do kupowania. Bardzo miła pani sprzedająca na targu opowiadała dzieciom o wartościach odżywczych i zdrowotnych warzyw i owoców, a także o ich walorach smakowych.

     Wycieczki na stragany bardzo podobały się naszym najmłodszym podopiecznym, gdyż uczą się oni w szkole promującej zdrowie i przywiązują dużą wagę do zdrowego trybu życia.

Opracowała: K. Szkudlarek

 

FOTO NA STRAGANIE W DZIEŃ TARGOWY...

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

     Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania stawia sobie za cel zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się. W tym dniu w sposób szczególny promuje się dobre nawyki żywieniowe, systematyczne spożywanie wartościowych posiłków oraz zwraca się uwagę na konsekwencje złej diety. Obchody Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania stwarzają okazję do podkreślenia ogromnej roli śniadania w diecie dzieci w wieku szkolnym. 

     Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują podczas lekcji, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów oraz wykazują się lepszą sprawnością fizyczną. 

     8 listopada w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania odbył się w naszej szkole poranek dla zdrowia. Uczniowie klas I-III po raz kolejny, w tym roku szkolnym zjedli wraz ze swoimi wychowawcami zdrowe śniadanie, do którego zgromadzili moc śniadaniowych atrakcji, w postaci pomidorów, ogórków, natki pietruszki i sałaty i sporządzili z nich wspaniałe, kolorowe i apetyczne kanapki.

     Przedstawiciele klas trzecich przy wsparciu Pani Beaty Czekalskiej oraz Pani Bożeny Niklewicz przygotowali naszym pierwszakom niespodziankę w postaci kolorowej galaretki posypanej ziarenkami słonecznika. Nie bez powodu wybrano słonecznik, gdyż jest on doskonałym źródłem witaminy E i wszystkich witamin z grupy B. Dzięki czemu wspomaga on funkcjonowanie układu nerwowego. Galaretka natomiast zawiera żelatynę, która wpływa korzystnie na pracę stawów.

     Bardzo ważne jest to, by produkty, z których komponujemy śniadanie miały wysoką jakość i wartość odżywczą. Jedzenie śniadań wpływa korzystnie nie tylko na naukę naszych dzieci, ale również zmniejsza ryzyko nadwagi, ponieważ po zjedzeniu śniadania nie odkłada się tkanka tłuszczowa. Pełnowartościowe śniadanie zapewnia dzieciom energię na cały poranek.

     Pani dyrektor Justyna Uciechowska oraz Pani wicedyrektor Maria Gryczka, które obserwowały przygotowanie wartościowego deseru dla pierwszaków, były pod ogromnym wrażeniem umiejętności kulinarnych naszych małych kucharzy. Kulinarne zadanie trzecioklasistów zostało wykonane dzięki życzliwości Pani Urszuli Pawlak, która zaprosiła dzieci do szkolnej kuchni.

     Działania zrealizowane w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania nie były jedynymi zadaniami dotyczącymi zdrowia w naszej szkole. W ramach działań prozdrowotnych naszej szkoły odbył się apel dla uczniów klas pierwszych pod hasłem "Radosny uśmiech. Radosna przyszłość”. Podczas spotkania zostały poruszone zagadnienia dotyczące zdrowia i higieny jamy ustnej. Apel został przygotowany przez dzieci z klasy III b (wychowawca – Pani Beata Czekalska). Poza tym uczniowie z klas I – III w minionym miesiącu spędzili wiele czasu na świeżym powietrzu. Brali udział w jesiennych spacerach do lasu oraz do parku. W czasie wyjść uczestniczyli w ciekawych grach i zabawach ruchowych. W ramach realizacji programu "Mleko, owoce i warzywa dla uczniów" odbyły się zajęcia na temat diety bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne. Dzieci w każdym tygodniu ze apetytem spożywają w szkole zdrowe przekąski w postaci świeżych owoców, warzyw oraz produktów mlecznych. W naszej szkole nie zabrakło również warsztatów pod tytułem "Wyprawa z kotem Mleczysławem”, w czasie których zwrócono uwagę na ogromną rolę mleka oraz produktów mlecznych w codziennej diecie.

     Obecnie panuje „moda” na zdrowe żywienie. Wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego stylu życia. Nie mniej jednak, jest to nadal ogromne pole do działania. Tego typu działania mają zachęcić dużych i małych, aby przyjrzeli się uważnie, co spożywają? Jak wyglądały posiłki w ciągu ostatniego tygodnia? Czy jadłeś codziennie śniadanie? Czy w Twojej diecie nie zabrakło ważnych składników (np. ryb, owoców, warzyw?) Ile jesz słodyczy? Czy nie masz problemów z odpowiednią wagą ciała?

     Zdrowa dieta jest podstawą do dobrej kondycji i zdrowia. Zadbaj o siebie i swoją dietę już dziś!

„Dzieciaki! Jedzcie zdrowo!”

Opracowała: W. Oscenda

 

FOTO EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

PRZEDSZKOLACY WIEDZĄ, ŻE WARZYWA – TO SAMO ZDROWIE

     Odbyły się kolejne spotkania z dziećmi z Przedszkola nr 15, które są inicjowane przez szkolną bibliotekę w ramach programu „Poczytajmy przedszkolakom”. Dziewczynki z koła bibliotecznego przygotowały zajęcia po hasłem „Warzywa – to samo zdrowie” dla trzech grup przedszkolnych (VII, VIII i IX).

     Spotkania rozpoczęły się od odśpiewania przez uczennice piosenki „Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki”. Później piątoklasistki pięknie odczytały wiersz Juliana Tuwima „Warzywa”, była także rozmowa o ulubionych warzywach i ich walorach zdrowotnych. Filmik edukacyjny „Poznajemy najzdrowsze warzywa na świecie” okazał się świetnym podsumowaniem zdobytej wiedzy na temat zdrowego odżywiania.

     Na zakończenie przedszkolacy rysowali swoje ulubione warzywo oraz zostali zaproszeni na kolejne spotkanie w bibliotece.

Opracowała: R. Sikora

 

FOTO PRZEDSZKOLACY WIEDZĄ, ŻE WARZYWA – TO SAMO ZDROWIE

SAŁATKA OWOCOWA W KLASACH II

     Koniec tygodnia dla wszystkich uczniów klas edukacji wczesnoszkolnej był bardzo pracowity, a to za sprawą kulinarnych zmagań. Dzieci wykonały pyszne i zdrowe sałatki owocowe. Tym samym miały okazję do wykazania się pomysłowością, kierując się indywidualnymi upodobaniami smakowymi.

     Dzieci przybyły do szkoły z torbami pełnymi potrzebnych akcesoriów kuchennych i produktów spożywczych. Wśród owoców dominowały jabłka, mandarynki, borówki, winogrona i banany. Mali kucharze nie mogli się doczekać, kiedy przystąpią do kulinarnych zajęć. Najpierw wychowawczynie przypomniały uczniom o przestrzeganiu bezpieczeństwa podczas pracy, a następnie wszyscy opowiedzieli o kolejnych czynnościach podczas przygotowywania sałatki owocowej. Uczniowie ubrali się w fartuszki i rozłożyli na stołach przyniesione przybory kuchenne. Rozpoczęli swoją pracę od umycia rąk, następnie samodzielnie obierali i kroili owoce. Pokrojone pyszności dzieci wymieszały w swoich miskach, dodając do nich sok lub jogurt. Po uporządkowaniu swoich miejsc pracy, umyciu rąk i przyborów, zadbały o estetyczny wygląd swoich stolików. Rozłożyły na nich serwetki i sztućce, ustawiły talerzyki i miski z gotowymi sałatkami. Nareszcie mogła odbyć się degustacja sałatek. Po minach dzieci można było wywnioskować, że zrobiony przez nie deser owocowy bardzo im smakował. Niezjedzoną część zapakowały do pojemniczków, aby w domu poczęstować swoich rodziców.

     Przyrządzenie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji. Jednocześnie najmłodsi uświadomili sobie, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców.

Opracowała: D. Wieczorek

 

FOTO SAŁATKA OWOCOWA W KLASACH II

WITAMINKI DLA CHŁOPCZYKA I DZIEWCZYNKI

     W ramach działań Szkoły Promującej Zdrowie klasa IIIg w ostatnim tygodniu października uczestniczyła w zajęciach realizujących program „Mleko, owoce i warzywa dla uczniów”. Zajęcia miały na celu utrwalenie wiadomości dotyczących zdrowego żywienia, a nade wszystko wyrabianie nawyków u dzieci w spożywanie owoców i warzyw każdego dnia.

     Wychodząc naprzeciw pasjom kulinarnym dzieci zorganizowaliśmy w naszej klasie IIIg „Konkurs na Master Szefa smacznej surówki lub sałatki". Do zadań każdego dziecka należało przygotować smaczną sałatkę lub surówkę, nakryć pięknie do stołu i uczestniczyć we wspólnej konsumpcji dzieląc się swoją potrawą z innymi dziećmi a także smakując zestawy owocowo-warzywne innych dzieci. Wszyscy zabrali się ochoczo do pracy. Każdy przygotował pięknie swoje stanowisko. Zanim dzieci zaczęły kulinarne zmagania, umyły ręce i przygotowały wszystkie składniki. Zwróciliśmy uwagę na bezpieczne posługiwanie się nożem i innymi akcesoriami kuchennymi. Zaczęła się intensywna praca. Kolorowe miski, miseczki i pojemniczki napełniały się sprawnie poszatkowanymi barwnymi owocami i warzywami. Były wśród nich te popularne owoce i warzywa, ale znalazły się też kiwi, mango, granaty i roszpunka. Dzieci z uśmiechem i wypiekami na twarzy wykonywały ulubioną sałatkę wymieniając doświadczenia między sobą. Efekt pracy był wyśmienity. Wszystkie kulinarne dzieła były nie tylko śliczne, ale przede wszystkim smaczne, o czym niebawem wszyscy się przekonali.

     Podsumowaniem naszych działań było wspólne warzywno-owocowe śniadanie. Wszyscy zasiedliśmy do wspólnego stołu i częstowaliśmy się wzajemnie naszymi dziełami kulinarnymi. Każdy położył przy swoim talerzyku serwetkę i degustował smakołyki. Towarzyszyły nam tego dnia kolorowe świeżaki, które z zazdrością przyglądały sie naszym apetycznym buziom smakującym wspaniałości. Wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że takie wspólne przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków mobilizuje do przeprowadzania kolejnych, a także do spożywania smacznych, zdrowych owoców i warzyw w przeróżnej postaci każdego dnia. Jak było smacznie i zdrowo w III g obrazują równie „smaczne” i kolorowe zdjęcia naszej dziecięcej kulinarnej twórczości.

Opracowała: B. Gruszczyńska - Kozan

 

FOTO WITAMINKI DLA CHŁOPCZYKA I DZIEWCZYNKI

APEL DLA KLAS I „RADOSNY UŚMIECH. RADOSNA PRZYSZŁOŚĆ”

Koleżanko i kolego,
pamiętajcie słowa te:
zdrowe zęby to podstawa,
trzeba pielęgnować je. (…).

     Każdy uśmiech dziecka jest piękny. Niestety, nie każdy jest zdrowy. W Polsce aż 85% sześciolatków ma problemy z próchnicą. Jak zapobiegać próchnicy? Jak dbać o zęby? Na te pytania próbowali wierszem i piosenką znaleźć odpowiedź uczniowie klasy III b. Na sali gimnastycznej, gdzie odbył się apel pojawił się mini gabinet stomatologiczny. W postać pani stomatolog wcieliła się Michalina Paluszkiewicz, a jej pacjentem stał się kolega z klasy Iwo Borowicz, który znakomicie naśladował osobę z bólem zęba. Ważnym punktem apelu była prezentacja prawidłowego mycia zębów, której dokonała wychowawczyni klasy III b p. Beata Czekalska z wykorzystaniem modelu anatomicznej budowy jamy ustnej oraz ogromnej szczoteczki. „… I tak zawsze dwie minutki, ząbki szczotkować należy, wtedy są zawsze szczęśliwe i próchnica ich nie bierze”. A pani Kamila Szkudlarek zaprosiła pierwszaczki na film o Doktorze Ząbku i Pani Doktor Ząbkowskiej, dwojgu animowanych dentystach, którzy prowadzą dzieci po ścieżce odkryć dotyczących higieny jamy ustnej. Na apelu obecna była również pielęgniarka szkolna pani Małgorzata Pośpiech, która przypomniała o prowadzonej w naszej szkole profilaktyce próchnicy zębów metodą nadzorowanego szczotkowania preparatami fluorkowymi, a pani wicedyrektor Maria Gryczka zachęciła wszystkie dzieci do prawidłowego odżywiania się i zwróciła uwagę na wartości odżywcze produktów mlecznych oraz warzyw i owoców, które sukcesywnie otrzymują uczniowie naszej szkoły.

     Właściwa profilaktyka próchnicy, wdrożona możliwie wcześnie ma niesłychanie korzystny wpływ na dalsze życie dzieci, stan jamy ustnej oraz ogólny stan zdrowia. Trwała zmiana światopoglądu i stylu życia oraz likwidacja barier w dostępie do opieki stomatologicznej, mogą przyczynić się do obniżenia częstości występowania tej choroby, z korzyścią dla chorych i całego społeczeństwa.

Opracowała: B. Czekalska, K. Szkudlarek

 

FOTO APEL DLA KLAS I „RADOSNY UŚMIECH. RADOSNA PRZYSZŁOŚĆ”

AKADEMIA BEZPIECZNEGO PUCHATKA

     W tym roku szkolnym ponownie przystąpiliśmy do największego w Polsce programu edukacyjnego, który uczy pierwszoklasistów, jak być bezpiecznym na drodze, w domu, w szkole oraz w czasie odpoczynku. Program przygotowywany jest przez firmę Maspex - producenta kakao Puchatek wraz z Biurem Prewencji i Biurem Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji oraz nauczycielami. Patronat honorowy sprawuje Komendant Główny Policji oraz Kuratoria Oświaty.

     Celem akcji jest edukacja i poprawa bezpieczeństwa dzieci, które rozpoczynają naukę w szkole oraz wspieranie ich rozwoju. Program zwraca uwagę na potencjalne zagrożenia, uświadamia dzieciom i ich rodzicom skutki niebezpiecznych zachowań. W ramach akcji nasza szkoła otrzymała bezpłatnie specjalne, przygotowane przez metodyków materiały edukacyjne, na podstawie których będą realizowane zajęcia o tematyce bezpieczeństwa. Kolorowe książeczki z grami i zabawami na pewno umilą naszym małym uczniom naukę o bezpiecznym zachowaniu. Wraz z materiałami otrzymaliśmy również Certyfikat potwierdzający udział w IX edycji programu „Akademia Bezpiecznego Puchatka”.

Opracowała: K. Szkudlarek

 

FOTO AKADEMIA BEZPIECZNEGO PUCHATKA

 


stowarzyszenie
 szkola 2 0 talenty pasja bezpieczny internet

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!