EDUKACJA PROZDROWOTNA

 

ffluorryz2017


Działania szkoły w ramach realizacji projektu „Szkoła Promująca Zdrowie” POBIERZ

Skład Zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2017/2017 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2017/2018 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2016/2017 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2015/2016 POBIERZ

Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży POBIERZ

Zdrowy styl życia - prezentacja POBIERZ

SP9 Szkołą Promującą Zdrowie - prezentacja POBIERZ

Poradnik dla rodziców dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych POBIERZ

Zasady żywienia POBIERZ

Broszura dla rodziców "Zachowaj równowagę" POBIERZ

Poradnik dla rodziców POBIERZ

http://www.aktywniepozdrowie.pl

http://ankieta.aktywniepozdrowie.pl/index.php

http://szkolanawidelcu.pl/rodzice/jak-zachecic-dziecko-do-zdrowego-jedzenia

http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

http://www.zachowajrownowage.pl/kategoria/dla-rodzicow

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/zdrowe-posilki-do-szkoly-dla-twojego-dziecka,146967.html

http://www.szkolazywienia.inspirander.pl/dziecko/przedszkolak_uczen.html

W Szkole Podstawowej nr 14 odbyła się już XVII edycja konkursu "Dbam o zdrowie" pod hasłem "Światowa Zdrowa Żywność". W konkursie tym wzięła udział pięcioosobowa drużyna naszych dziewcząt z klasy 6a w składzie: Dagmara Kamińska, Roksana Kwiatkowska, Zuzanna Wiśniewska, Aleksandra Mikulska i Maja Kabała (przygotowane przez p. Małgorzatę Młodą). Miło nam poinformować, iż dziewczyny otrzymały wyróżnienie, a konkurs nie należał do najłatwiejszych, miał całkiem inną formułę, aniżeli konkursy wiedzowe. Składał się z dwóch etapów. W I etapie należało zaprezentować wybrane przez siebie państwo tropikalne, w którym uprawia się charakterystyczne owoce. My wybrałyśmy mango pochodzące z Indii. Zorganizowałyśmy pokaz mody związany z tym egzotycznym krajem oraz komentarz słowny dotyczący uprawy owocu, jego walorów smakowych i wartości odżywczych oraz wykorzystania go w kosmetyce oraz w przepisach kulinarnych. W II etapie dziewczyny dokonały prezentacji własnoręcznie przygotowanych wcześniej "Przystawek z owoców". Zaserwowały m.in. deser o nazwie KHEER - indyjski pudding ryżowy z mango (zachęcamy do przygotowania go w domu). Następnie odbyła się degustacja przygotowanych przez poszczególne drużyny zdrowych, owocowych smakołyków. Konkurs upłynął w miłej atmosferze. Z pewnością weźmiemy w nim udział w następnym roku szkolnym.       

Opracowała:  Małgorzata Młoda

 

 

 


stowarzyszenie
 szkola 2 0 talenty pasja bezpieczny internet

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd