EDUKACJA PROZDROWOTNA

 

ffluorryz2017


Działania szkoły w ramach realizacji projektu „Szkoła Promująca Zdrowie” POBIERZ

Skład Zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2017/2017 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2017/2018 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2016/2017 POBIERZ

Sprawozdanie z pracy zespołu ds. Szkoły Promującej Zdrowie w roku szkolnym 2015/2016 POBIERZ

Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży POBIERZ

Zdrowy styl życia - prezentacja POBIERZ

SP9 Szkołą Promującą Zdrowie - prezentacja POBIERZ

Poradnik dla rodziców dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych POBIERZ

Zasady żywienia POBIERZ

Broszura dla rodziców "Zachowaj równowagę" POBIERZ

Poradnik dla rodziców POBIERZ

http://www.aktywniepozdrowie.pl

http://ankieta.aktywniepozdrowie.pl/index.php

http://szkolanawidelcu.pl/rodzice/jak-zachecic-dziecko-do-zdrowego-jedzenia

http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

http://www.zachowajrownowage.pl/kategoria/dla-rodzicow

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/zdrowe-posilki-do-szkoly-dla-twojego-dziecka,146967.html

http://www.szkolazywienia.inspirander.pl/dziecko/przedszkolak_uczen.html

Drugie śniadanie jest posiłkiem niezwykle istotnym dla rozwoju psychofizycznego młodego człowieka. Jak co miesiąc w naszej szkole uczniowie klas I-III wraz ze swoimi wychowawczyniami przypominają wszystkim, jak ważnym elementem żywienia są posiłki jedzone w szkole. Zorganizowano zatem wspólne śniadanko, podczas którego wszystkie dzieci przygotowały kanapki z produktów przyniesionych z domu. Pośród nich nie zabrakło pomidorka, ogórka, sałaty, szczypiorku, twarożku, a przede wszystkim ciemnego pieczywa – niezwykle ważnego w całym jadłospisie każdego człowieka. Te specjały sprawiły, że nasze kanapki były smaczne, kolorowe, a przede wszystkim zdrowe. Posiłek, jakim jest drugie śniadanie powinien być w pełni wartościowy i dostarczać uczniowi wszystkich składników odżywczych. Celem naszych comiesięcznych zajęć kulinarnych jest przede wszystkim kształtowanie u dzieci odpowiednich nawyków żywieniowych, dostarczenie organizmowi potrzebnej dawki energii i składników pokarmowych, rozwijanie umiejętności przygotowania kanapek w sposób schludny oraz rozwijanie kreatywności i wyobraźni, zachowując przy tym zasady bezpieczeństwa przy posługiwaniu się sztućcami. Wspólne śniadanie jest dobrą okazją do uświadomienia dzieciom, że posiłek bogaty w warzywa, owoce i nabiał jest podstawowym naszym posiłkiem w ciągu dnia oraz że właściwe odżywianie ma duży związek z osiąganiem większych sukcesów w szkole. Ponadto nie sposób pominąć jeszcze jednej ważnej kwestii, a mianowicie: wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłku doskonali również współpracę i utrwala pozytywne relacje w grupie, czego dowodem jest galeria zdjęć z tego wydarzenia.

Opracowała: M. Banasiak

 

 

 


stowarzyszenie
 szkola 2 0 talenty pasja bezpieczny internet

 

Our website is protected by DMC Firewall!