Nasza szkoła od lat promuje zasady zdrowego stylu życia i podejmuje liczne działania z zakresu edukacji zdrowotnej, która stanowi ważny element programu nauczania i wychowania placówki. Ważne miejsca zajmują spotkania nawiązujące do tematyki zdrowego odżywiania.
Właśnie dziś, klasy trzecie wzięły udział w warsztatach edukacyjnych dla dzieci uczestniczących w Programie dla szkół, na temat zdrowego żywienia, w szczególności diety bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
Uczniowie podzieleni na grupy, w fartuszkach i czepkach na głowach, zasiedli przy odpowiednio przygotowanych stołach i aktywnie uczestnicząc w pogadance pani Dietetyk, komponowali Zdrowy Talerz na tablicy interaktywnej oraz gromadzili informacje na temat zdrowych produktów, ich wartości odżywczych, sposobów przygotowania i przechowywania jedzenia. Niewątpliwą atrakcją było porównywanie ilości cukru w napojach i jogurtach.
Po teoretycznym przygotowaniu nadszedł czas na zajęcia praktyczne. Z jogurtu naturalnego, przeróżnych owoców, słonecznika i płatków owsianych powstały smaczne desery, które zostały zjedzone natychmiast po ich zaprezentowaniu.
Atrakcyjna forma przekazu i nauka poprzez zabawę zachęciły uczniów do korzystania z wartościowych produktów i świadomego stosowania zasad zdrowego żywienia, utrwalając proekologiczne wzorce zachowań.
Opracowała: M. Łuczak